ΑΠΟ ΤΟ 1972 ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ

Τι θα σήμαινε η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα

Εκτυπώσιμη μορφήSend by email

Στον ουσιαστικό ρόλο της Ελλάδας στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, της Γαλλίας και της Μεσογείου απέτισε φόρο τιμής ο σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλίας Ανρί Γκενό, λέγοντας χαρακτηριστικά τι θα σήμαινε το όνομα Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα σε διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας με θέμα τις ηθικές, πολιτιστικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Ο κόσμος, είπε ο Γάλλος πολιτικός, δεν θα ήταν αυτός που ξέρουμε χωρίς την Ελλάδα και αυτός, ακόμα και μόνος του είναι επαρκής λόγος για να βοηθηθεί και να στηριχτεί η Ελλάδα και άσκησε δριμεία κριτική στο σύστημα του "χρηματιστικού καπιταλισμού" των τελευταίων δεκαετιών και διερωτήθηκε αν "πέθανε ο Καρτέσιος", αναφερόμενος στο πόσο γρήγορα ξεχάστηκε η κρίση του 2008 και επικράτησε σε πολλούς η εντύπωση ότι όλα μπορούν να γίνουν όπως και πριν.

Ο κ. Γκενό υπογράμμισε τη σημασία μιας "ηθικοποίησης του καπιταλισμού", τονίζοντας ότι με την αποσύνδεση δολαρίου-χρυσού το 1971 δημιουργήθηκε μια μεγαλύτερη αστάθεια (volatilite) στην οικονομία και ένα μεγαλύτερο ρίσκο, που προκάλεσε την ανάγκη ισχυρότερης εξασφάλισης έναντι του ρίσκου. Η αύξηση των ασφαλειών οδήγησε όμως σε ανάληψη μεγαλύτερων κινδύνων, δημιουργώντας τελικά έναν φαύλο κύκλο. Σταδιακά, τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού τομέα έφτασαν το 40% των συνολικών κερδών, χωρίς όμως να ανταποκρίνονται, κάθε άλλο, στο 40% του παραγόμενου πλούτου. Τα κέρδη, οι αποζημιώσεις, οι περιουσίες αποσυνδέθηκαν από την προσφορά όσων τις κερδίζουν οδηγώντας ταυτόχρονα σε τρομακτική άνοδο των ανισοτήτων. Η απαίτηση μιας απόδοσης 15-20% των κεφαλαίων καταστρέφει το μέλλον μας, τόνισε ο κ. Γκενό.

Τα μεγάλα κράτη έχουν τη δύναμη να υποβληθούν στις αγορές, υποστήριξε ο κ. Γκενό, ερωτηθείς σχετικώς, αν όμως δράσουν από κοινού. Το σημερινό σύστημα πρέπει να αλλάξει γιατί κινδυνεύει να μας οδηγήσει σε μεγάλες κρίσεις και εκρήξεις, όπως αυτές που σημειώθηκαν στη δεκαετία του 1930, οδηγώντας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης όμως γιατί παράγει πολύ πόνο, αποκλεισμό και αδικία, καταστρέφει το μέλλον μας και, με την εμπορευματικοποίηση των πάντων, κατασκευάζει έναν αντιπολιτισμό. Αν τα κράτη δεν μπορέσουν να δράσουν από κοινού, τότε θα εκραγεί ο κόσμος, προειδοποίησε ο Γάλλος πολιτικός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το κατά πόσο συμφωνεί με το πρόγραμμα δραστικών κοινωνικών περικοπών που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την ΕΕ, ο σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου υποστήριξε ότι η χώρα του ήταν η πιο φιλική προς την Ελλάδα και τις ανάγκες της, ενώ, αναφερόμενος στις γερμανικές προτάσεις για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας υποστήριξε ότι δεν έχει πολύ νόημα να βάζεις χρηματικά πρόστιμα σε χώρες με μεγάλο έλλειμμα, γιατί κάνεις δυσκολότερη τη μείωσή του. Χρειαζόμαστε, είπε, όχι ένα πιο αυστηρό, αλλά ένα πιο έξυπνο Σύμφωνο Σταθερότητας, χωρίς βεβαίως να παραβιάζεται ένα μίνιμουμ συλλογικής πειθαρχίας. Αλλά η Γαλλία, συμπλήρωσε, δεν αποφασίζει μόνη της.

Πηγή: Νextdeal
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΚΑΝΕΛΑΚΗ